Dresden stollen

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 30 min

Dresden stollen to niemiecka strucla pieczona z okazji Bożego Narodzenia. Jest ona bardzo bogata w bakalie. Środek to oczko z marcepanu. Jest przepyszna! Na pewno zagości w Święta na moim stole :)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
    8 g (1 torebka) suszonych drożdży
    50 g cukru
    150 ml mleka
    70 g masła
    1 duże jajko
    200 g mieszanych suszonych owoców (dałam żurawinę, śliwki, morele, figi, miechunkę i kandyzowane truskawki)
    2 łyżki rumu
    150 g marcepanu

    do posypania gotowego ciasta:
    ok. 20 g masła
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Strucla Desery Ciasto

Dresden stollen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, cukier i suszone drożdże, wymieszać łyżką.
    Wlać mleko,`dodać jajko, krótko wyrobić ciasto. Masło rozpuścić, lekko ostudzić, dodać do ciasta, wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić na ok. 1/2 godziny.
  • 2. Suszone owoce pokroić, polać rumem, wymieszać, odstawić na ok. 1/2 godziny.
  • 3. Do lekko podrośniętego ciasta dodać suszone owoce, jeszcze raz wyrobić tak, by owoce równo rozłożyły się po całości.
  • 4. Ciasto wyłożyć na posypanej mąką desce, rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 27x21 cm.
  • 5. Marcepan uformować w wałek o długości ok. 3 cm krótszej niż długość ciasta, ułożyć na środku. ciasto złożyć na połowę. Zlepić ze sobą brzegi, Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C, piec ok. 20 minut.
  • 6. Pozostałe 20 g masła rozpuścić, posmarować gorące ciasto i od razu obficie posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować