Drobiowy strogonow

4.72 (203 ocen)

  • 2 godz.

pychotka:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • ½ kg dowolnego mięsa z kurczaka
    ½ kg pieczarek
    1 duża czerwona papryka
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki masła
    2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
    ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
    sól i pieprz do smaku
    3 cebule
    3 łyżki mąki
    2 litry bulionu drobiowego
    do bulionu: marchew, seler, pietruszka
Wystaw ocenę:

4.72 (203 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Drobiowy strogonow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy bulion drobiowy. Mięso dokładnie myjemy i wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy warzywa: marchew, seler, pietruszka. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 1 godzinę. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy również skorzystać z gotowego bulionu drobiowego, lecz mięso potrzebne do strogonowa i tak musi być wcześniej ugotowane. Bulion studzimy, przecedzamy.
  • Drobiowy strogonow 2. Mięso z kurczaka kroimy w mniejsze kawałki, najlepiej w paski. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Paprykę kroimy w drobniutkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i dodajemy pieczarki. Smażymy je tak długo aż pieczarki puszcza wodę, która następnie odparuje w trakcie smażenia. Pod koniec smażenia do pieczarek dodajemy paprykę. W garnku szklimy cebulę na 1 łyżce masła, gdy stanie się już miękka dodajemy pokrojone w paseczki mięso, oraz pieczarki z papryką. Wlewamy do garnka bulion drobiowy i dodajemy koncentrat pomidorowy oraz słodką mieloną paprykę oraz ostrą mieloną paprykę. Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Na samym końcu doprawiamy solą i pieprzem, zagęszczamy mąką.
  • Drobiowy strogonow 3. Podajemy z pieczywem lub tostami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować