Drobiowy pasztet z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka i filety układamy w dużym garnku i zalewamy wodą, po zagotowaniu dodajemy obrane warzywa i słoninę - gotujemy.
Kiedy wszystko będzie już miękkie dodajemy wątrobę i jeszcze chwilę gotujemy. Zawartość garnka, odcedzamy i studzimy, wszystko kroimy na mniejsze kawałki. Cebule trzemy na tarce lub kroimy w małą kostkę i dodajemy do mięsa. Wszystko mielimy razem z namoczoną bułką minimum trzy razy, doprawiamy do smaku przyprawami, dodajemy żółtka - mieszamy a na końcu dodajemy ubite białka i żurawinę.
Piekarnik rozgrzewamy do 210'' foremki np. keksowej, wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy masę pasztetową i pieczemy około 1 godzinę.
Pasztet jest bardzo delikatny, jeśli nie będzie się go dało ładnie pokroić można go wyłożyć do miski, idealnie nadaje się do smarowania.
Smacznego!
Porady
Do pasztetu możemy dodać ziarnisty pieprz, pokrojone papryczki chilli czy pieczarki, właściwie wszystko to na co mamy ochotę.
Komentarze