Drobiowy pasztet z żurawiną

4.5 (180 ocen)

  • 30 min

Pyszny delikatny pasztet z lekko słodką żurawiną.

  • 30 min

Składniki:

  • Udka z kurczaka 2 sztuki
    150g słoniny
    150g wątroby z kurczaka
    2 duże marchewki2 pietruszki
    Połowa małego selera
    3 cebule
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    4 ziarenka ziela angielskiego (zmielone)
    4 jajka (osobno białka osobno żółtka)
    Sól,pieprz
    1 namoczona w wodzie bułka
    Garść suszonych żurawin
    Duży podwójny filet z kurczaka
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Pasztet Pasztet drobiowy

Drobiowy pasztet z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet drobiowy 1. Udka i filety układamy w dużym garnku i zalewamy wodą, po zagotowaniu dodajemy obrane warzywa i słoninę - gotujemy.
    Kiedy wszystko będzie już miękkie dodajemy wątrobę i jeszcze chwilę gotujemy. Zawartość garnka, odcedzamy i studzimy, wszystko kroimy na mniejsze kawałki. Cebule trzemy na tarce lub kroimy w małą kostkę i dodajemy do mięsa. Wszystko mielimy razem z namoczoną bułką minimum trzy razy, doprawiamy do smaku przyprawami, dodajemy żółtka - mieszamy a na końcu dodajemy ubite białka i żurawinę.
    Piekarnik rozgrzewamy do 210'' foremki np. keksowej, wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy masę pasztetową i pieczemy około 1 godzinę.
    Pasztet jest bardzo delikatny, jeśli nie będzie się go dało ładnie pokroić można go wyłożyć do miski, idealnie nadaje się do smarowania.

    Smacznego!

Porady

Do pasztetu możemy dodać ziarnisty pieprz, pokrojone papryczki chilli czy pieczarki, właściwie wszystko to na co mamy ochotę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować