Pasztet drobiowy z pomidorami

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszny, aromatyczny w sam raz na świąteczny stół

Składniki:

  • 900 g fileta drobiowego
    2 udka
    15 długich plastrów boczku
    1 cebula
    80 g suszonych pomidorów
    2 jajka
    150 ml słodkiej śmietanki
    3 łyżki oleju z pomidorów
    1.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
    2 łyżki pikantnej przyprawy do kurczaka
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    2 ząbki czosnku
    pieprz, sól
    kolendra
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet drobiowy z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso 1. Filety umyć osuszyć pokroić w kostkę, posypać pikantną przyprawą i papryką. Wymieszać i odstawić na pół godziny. Udka ugotować.
  • Smażenie 2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju z pomidorów, dodać zamarynowane mięso i razem usmażyć, pod koniec dodać posiekany czosnek.
  • Mielenie 3. Ugotowane udka oddzielić od kości i razem z usmażonym mięsem i sosem, który się wytworzył dwa razy zmielić w maszynce.
  • Z pomidorami 4. Do mięsa dodać śmietanę (może być tłuste mleko) gałkę, jajka, pieprz i sól wymieszać. Dodać pokrojone w paski pomidory i jeszcze raz wymieszać.
  • Przygotowana forma 5. Formę (26X9) wyłożyć plastrami boczku, tak żeby zwisały po bokach.
  • Gotowe do pieczenia 6. Masę wyłożyć do formy, posypać szczyptą zmielonej kolendry i przykryć plastrami boczku.Jeżeli są za długie to odciąć.
  • Gotowe 7. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować