Drobiowo-majonezowe kęski

0 (0 ocen)

  • 35 min

z dodatkiem majonezu kęski sa delikatne, lekkie i naprawde aromatyczne.Moim dzieciom bardzo smakują takie lekkie i puszyste kotleciki. Starszym domownikom takze:) Polecam

  • 35 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka,
    1 cebula,
    2 jajka,
    3 czubate łyzki maki pszennej
    2 -3łyzki majonezu
    2 łyzki oleju,
    sól,
    pieprz świeżo zmielony ,
    olej rzepakowy do smażenia

Drobiowo-majonezowe kęski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Zółtka oddzielamy od białek.
    cebule obieramy i scieramy na tarce o wiekszych oczkach.
    Pierś kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w drobną kostke.Wrzucamy do miski, dodajemy starta cebulę, 2 żółtka , olej, mąke i majonez., przyprawiamy ,mieszamy.
    2. Z białek ubijamy sztywna pianę i delikalnie łaczymy z mięsnym ciastem. Łyzka nabieramy niewielkie porcje i kładziemy je na rozgrzany olej.Smazymy z obu stron na rumiano, smacznego:)

Porady

piers kurczaka kroimy w drobna, równą kostke ( nie wieksze niz 1 cm na 1 cm) wtedy kotlciki sa naprawde delikatne .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy