Czy szaszłyki muszą być zawsze nadziewane na przemian, np. mięso, warzywo, itp... Jak się okazuje: NIE ! Przedstawiam Wam nowy pomysł i sposób na efektywne szaszłyki z mini roladek, jak Wam się podob
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
- podwójne piersi z kurczaka: 2 sztuki
- papryka: 0.5 sztuki
- suszone pomidory z oliwy: 4 sztuki
- kabanos: 1 sztuka
- żółty ser plasterki: 2 sztuki
- przyprawa do drobiu: 4 łyżeczki
Drobiowe szaszłyki z małych roladek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podwójne piersi kurczaka rozbijamy na jeden duży kotlet o grubości ok. 7 mm. Mięso posypujemy przyprawą do drobiu. Por gotujemy w wodzie przez 5 minut. Następnie rozkładamy por na całej piersi kurczaka. Robimy 1 rządek z pokrojonych w paski suszonych pomidorów, obok układamy paski czerwonej papryki i połówkę kabanosa. Na środek kładziemy plasterek żółtego sera. Zwijamy mięso w roladkę i zawijamy nitką. Podsmażamy na patelni grillowej z każdej strony przez 1 minutę, mięso w środku ma być surowe, a z zewnątrz przyrumienione. Następnie kroimy roladki w 1,5cm paseczki i nadziewamy na patyczki od szaszłyków. Smażymy na patelni grillowej ok. 2 minut z każdej strony. Takie szaszłyki można również grillować na grillu. Na koniec szaszłyki posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
Komentarze