Robię je juz od dłuższego czasu, są bardzo smaczne, pięknie się prezentują na stole i nadają się na rodzinny obiad - najlepiej podawać przekrojone na pół......
Drobiowe sznycelki ziołowe z mini kolorowymi szaszłykami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa kroimy na małe części oraz boczek wędzony.
2.Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze części i miksujemy na papkę.
Dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy masę ręką. Jeśli nie posiadamy tylu przypraw (jak w spisie składników), to możemy użyć w zamian gotowej przyprawy do mięsa mielonego, ale dobrej jakościowo (bez glutaminianu sodu i konserwantów).
3.Kawałki warzyw oraz boczku nabijamy na wykałaczki.
4.Masę mięsną dzielimy na 5 porcji. Formujemy sznycelki w ten sposób, że jedną porcję mięsa rozklepujemy na ręce na duży placek, nakładamy szaszłyczek i dokładnie zwijamy, tak aby powstał podłużny klops. Masa będzie się troszkę przyklejać do rąk, ale mozna sobie spokojnie z tym poradzić.
5.Roztrzepujemy jajko. Każdy sznycelek maczamy w jajku.
6.Następnie panerujemy w sezamie.
7.Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy sznycelki ze wszystkich stron. Często obracamy.
8.Pod sam koniec smażenia zmniejszamy ogień na minimum i przykrywamy sznycelki pokrywką, aby "doszły do siebie".....
Spożywamy z dowolnymi dodatkami.
Komentarze