Drobiowe roladki ze szpinakiem w sosie serowo-chrzanowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

To przepyszne danie wymyślił mój narzeczony.

  • 40 min

Składniki:

  • -podwójna pierś z kurczaka
    -op. mrożonego szpinaku
    -5 ząbków czosnku
    -150ml smietany 30%
    -dwa serki topione smietankowe
    -3 łyżeczki chrzanu
    -jajko
    -łyżka masła
    -oregano, bazylia, majeranek
    -papryka słodka i ostra
    -pieprz i sól

Drobiowe roladki ze szpinakiem w sosie serowo-chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maslo roztopic na patelni, nastepnie dodac starty czosnek. Po chwili dodać szpinak. Podsmażać aż się rozmrozi i wyparuje nadmiar wody. Doprawic solą i pieprzem i wlać śmietane. Chwilę podsmazać. Filet z kurczaka podzielić na dwie czesci, następnie przekroic każda piers wzdłuż , by powstały 4 kotlety. Delikatnie mozna je jeszcze rozbic w zaleznosci od wielkosci. Zanurzyc je w rozstrzepanym jajku z dodatkiem soli, suszonych ziol, papryki słodkiej i ostrej. Plastry fileta smarowac szpinakiem i zawijać w roladki. Można je dodatkowo spiac wykalaczkami, by się nie rozwinęły. Roladki piec od 20-30min w rozgrzanym piekarniku do 180°C. W tym czasie przygotować sos:
    Do rondelka nalac 700ml wody, doprowadzić do wrzenia. Dodać serki topione i chrzan oraz sól i pieprz. Gotować do momentu rozpuszczenia składników.
    Gotowe roladki polac sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy