Drobiowe pulpeciki w sosie jarzynowym

0 (0 ocen)

  • 15 min

Lekkie zdrowe dietetyczne danie . Wspaniale nade się dla dzieci .

  • 15 min

Składniki:


  • 2 szt piersi z kurczaka,
    1 cebula,
    4 łyżki bułki tartej
    2 łyżki mleka,
    2 ząbki czosnku
    Sól,
    pieprz biały
    3 łyżki włoszczyzny suszonej
    2 łyżki cebula prażona,
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    śmietana 12%,
    1 kostka bulion warzywny

Drobiowe pulpeciki w sosie jarzynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka kroimy w duże kawałki i mielimy w maszynce. Cebulę kroimy w kostkę i także mielimy w maszynce do mięsa. Do bułki tartej dodajemy mleko gdy napęcznieje dodajemy ja do mięsa. Doprawiamy solą ,pieprzem wyciśniętym czosnkiem. Mieszamy. Chłodzimy w lodówce.
  • 2. Następnie formujemy kulki i smażymy je na maśle z dodatkiem oliwy . Tłuszczu nie dajemy dużo ok 1 łyżeczka oliwy i 1 łyżeczka masła. Gdy kulki są złote na patelni dodajemy suszone warzywa i prażoną cebulkę zalewamy szklanką bulionu i dusimy .
  • 3. Dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy solą pieprzem dusimy jeszcze chwilkę . Zaciągamy śmietaną. Podajemy np z ryżem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy