drobiowe mielone z pieczarkowym farszem

4.5 (150 ocen)

  • 30 min

Pyszny domowy obiadek :)

  • 30 min

Składniki:

  • 3 średnie filety drobiowe
    1 namoczona w mleku, a potem odciśnięta kajzerka
    2 zmiażdżone ząbki czosnku
    1 płaska łyżka bułki tartej
    sól, pieprz, słodka papryka
    farsz:
    150 gramów pieczarek
    1 średnia cebula
    1 płaska łyżeczka bułki tartej
    sól, pieprz
    dodatkowo:: mąka pszenna do obtaczania kotletów
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Drobiowe mielone z pieczarkowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki dokładnie umyć, pokroić na małe kawałki, cebulę posiekać.
    Na rozgrzany olej wrzucić pieczarki, smażyć, kiedy wytracą już wilgoć i zaczną się rumienić, wrzucić do nich cebulę, smażyć wszystko mieszając do zeszklenia cebuli, następnie posolić i dodać pieprz, wyłożyć farsz do miseczki (bez tłuszczu), dodać 1 łyżeczkę bułki tartej, schłodzić.

    Mięsko zmielić w maszynce razem z bułeczką (najlepiej na tych najdrobniejszych oczkach). Wymieszać je z bułką tartą, czosnkiem, przyprawami, wyrobić gładką, jednolitą masę.
    Omączonymi dłońmi odrywać kawałki mięska jak na standardowe kotlety, rozpłaszczać je w dłoni, nakładać farsz, zlepiać i formować kotlety, obtaczać je w mące, smażyć na złoto na oleju.

    Danie podałam z pure ziemniaczanym i surówką z białej kapusty z sosem chrzanowym.

Porady

Kotlety możemy obtaczać również w tartej bułce. Do pieczarkowego farszu możemy dodać posiekaną zieloną pietruszkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować