Bezglutenowe kotleciki z piersi kurczaka z dodatkiem jarmużu i suszonych pomidorów. Wszystkie składniki są drobno posiekane i usmażone na zasadzie placuszków, czyli kładzione na patelnię z łyżki. Ubite białka sprawiają, że są delikatne.
Składniki:
2 filety z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek spod suszonych pomidorów
1 cebula
2 liście (50g) jarmużu
3 jajka
ok 7 sztuk połówek suszonych pomidorów
sól
pieprz czarny
2 łyżki mąki kukurydzianej
Drobiowe kotlety z jarmużem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i zeszklić na oliwie spod suszonych pomidorów. Dodać posiekany jarmuż i chwilę podsmażyć, do momentu, aż zmniejszy objętość. Przestudzić.
Filety z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa przestudzony jarmuż, posiekane suszone pomidory oraz żółtka. Wymieszać z mąką, przyprawiając solą i pieprzem. Odstawić na godzinę.
2.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i wmieszać do kurczaka z warzywami. Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką porcje mięsa, formując placuszki. Smażyć z dwóch stron. Smacznego :)
Komentarze