Koperty drobiowe wypełnione po brzegi bobem oraz serkiem kanapowym z pomidorami i bazylią. Idealne jako syte danie obiadowe , podane z ziemniakami i sałatką.
Składniki:
250 g bobu
1 łyżeczka masła 82%
1 łyżka posiekanego kopru
1 pojedyncza pierś z kurczaka
2 łyżki serka kanapowego z pomidorami i bazylią ( typu greckiego)
sól , pieprz
Panierka:
1 jajko
2 łyżki mleka
mąka pszenna
bułka tarta
smalec lub olej do smażenia
Drobiowe koperty z bobem i serkiem kanapkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bób gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku , odcedzamy , gorący obieramy.
Do bobu dodajemy pieprz oraz masło , rozgniatamy widelcem.
Wsypujemy koper mieszamy.
2.Pierś z kurczaka oczyszczamy , myjemy , osuszamy.
Przekrawamy na pół wzdłuż , rozbijamy cienko , oprószamy solą i pieprzem.
3.Na każdy płat mięsa nakładamy łyżkę serka kanapkowego oraz jedną drugą bobu.
Składamy mięso na pół tworząc kopertę.
4.Panierujemy najpierw w mące a następnie w roztrzepanym jaju z mlekiem oraz bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu (tłuszczu musi być tyle by zakrywały koperty do połowy) na rumiano z obu stron.
Odsączamy na ręczniku papierowym.
Komentarze