Drobiowe kieszonki ze szpinakiem na karmelizowanej marchewce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE ;
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym . Każdą pierś nacinamy z boku wzdłuż tak by powstała kieszonka , każdą posypujemy przyprawą do kurczaka Odstawiamy na 20 minut do lodówki.
Zamrożony szpinak wkładamy na patelnie i podgrzewamy a następnie dusimy do momentu aż wyparuje woda zupełnie . W tym czasie obieramy czosnek i na drobnych oczkach ścieramy ser żółty. Jak cała woda ze szpinaku odparuje dodajemy 2 łyżki masła , przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty ser dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku Vegetą . Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Jak szpinak jest już zimy obficie wkładamy go w kieszonki z piersi , zawijamy w folię aluminiową układamy na blaszce posmarowanej oliwą i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut.
W tym czasie zagotowujemy wodą w rondelku z przyprawą uniwersalną i gotujemy marchew przez 10 minut ( marchew powinna być al. Dente) . Odcedzamy na patelni rozpuszczamy masło , następnie wkładamy odcedzoną marchew i przesmażamy dokładamy miód i smażymy do momentu karmelizacji . Gotową marchew układamy plastrami na talerzu na nią kładziemy upieczona kieszonkę . Można podać z puree z ziemniaków lub jako osobne danie . Gotowe smacznego
Porady
Do szpinaku zamiast sera żółtego można użyć innego gatunku np sara feta lub mozarelli
Komentarze