Delikatne drobiowe mięso faszerowane duszonym szpinakiem i camembertem to wspaniała propozycja na codzienny jak i świąteczny obiad, smaku dopełnia dodatek sosu cytrynowego. Doda energii na cały dzień. Polecam.
30 min
Składniki:
Na dwie osoby:
1 duży podwójny filet z kurczaka
Garść świeżego szpinaku
Kawałek pora
2 łyżki masła
½ krążka sera camembert
Sól i pieprz do smaku
Przyprawa ziołowa do kurczaka
Olej rzepakowy do smażenia
Sos cytrynowy:
200 g jogurtu naturalnego greckiego
2 łyżki majonezu
Skórka otarta z ½ cytryny
1 łyżka soku z cytryny
Szczypiorek so posypania
Sól i biały pieprz do smaku
Drobiowe kieszonki ze szpinakiem, camembertem oraz sosem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta z kurczaka dzielimy wzdłuż na pół, myjemy, w każdej porcji robimy na środku nożem kieszonki , delikatnie aby nie przeciąć mięsa, oprószamy solą pieprzem i ziołową przyprawą do kurczaka, odstawiamy do lodówki.
2.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie:
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojony w kostkę por oraz szpinak, dusimy około 5 minut aż masło odparuje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ser kroimy na grubsze paski.
3.Kieszonki nadziewamy szpinakiem oraz serem, dociskamy lekko, aby nadzienie nie wypływało. Można spiąć wykałaczkami. Tak przygotowane mięso, smażymy na niewielkiej ilości oleju pod przykryciem na patelni do momentu aż będzie usmażone.
4.Sos:
Jogurt ucieramy z majonezem oraz skórką startą ze sparzonej cytryny, łączymy z sokiem cytrynowym, doprawiamy do smaku białym pieprzem oraz solą , dodajemy posiekany drobno szczypiorek.
Mięso układamy na talerzu podajemy z sosem i np. gotowanymi ziemniaczkami.
Komentarze