drobiowe kęski marynowane w sosie pomidorowym

4.5 (177 ocen)

  • 40 min

Przepis na tą marynatę dostałam od cioci, robię niej rybę lub mięsko. Są równie smaczne, najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy przejdą smakami a panierka wchłonie zalewę. Świetnie sprawdzą się na przyjęciu jako zakąska do wódki.

  • 40 min

Składniki:

  • duży podwójny filet z kurczaka
    2 cebule
    jajko
    mąka
    bułka tarta
    sól,pieprz
    olej do smażenia
    na zalewę:
    300 ml wody
    mały słoiczek ketchupu
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    duża łyżeczka soli
    3 łyżki cukru
    1/2 szklanki octu
    łyżeczka ziaren pieprzu
    ziele angielskie
    liść laurowy
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Drobiowe kęski marynowane w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drobiowe kęski zalane marynatą 1. Składniki zalewy wymieszać i zagotować, wystudzić. Cebule pokroić w plastry, zeszklić na oleju. Mięso pokroić w kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoto na oleju. Mięso i cebulę ułożyć w misce i zalać wystudzoną zalewą. Odstawić do lodówki na minimum kilka godzin.

Porady

w takiej marynacie robię także filety rybne

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Filet z kurczaka Kurczak Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować