Fantazyjnie podane, pysznie i zdrowo nadziane :) absolutnie polecane :)
50 min
Składniki:
1 mięsista podwójna pierś z kurczaka
1/3 pęczka świeżego szpinaku lub 150 g mrożonego ( po zblanszowaniu ma być ok. garść masy szpinakowej)
do szpinaku :
1 mała posiekana cebula + łyżka masła + 3 łyżki zblanszowanych i posiekanych kurek
3 łyżki śmietany słodkiej 12%
łyżka tartego sera żółtego
łyżka posiekanych orzechów włoskich
3 frankfurterki do nadziania
łyżka majonezu + 3 łyżki posiekanych orzechów do obtoczenia
jajko + bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
sól, pieprz mielony, czosnek granulowany do przyprawienia
Drobiowe frykaski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak zblanszować i odcedzić.
Na małej patelni przeszklić na maśle posiekaną cebulkę, dodać szpinak, po chwili śmietanę, doprawić do smaku i po zredukowaniu soków zdjąć z ognia. Do jeszcze ciepłego wsypać tarty ser i posiekane orzechy włoskie.
Filet z piersi kurczaka podzielić wzdłuż na dwie części, każdą przeciąć na pół po szerokości formując dwa duże płaty, delikatnie rozklepać, posypać solą, pieprzem, czosnkiem, nałożyć farsz, po szerszej stronie ułożyć kiełbaski i zrolować jak najciaśniej.
2.Zwinięte rolady posmarować majonezem, osypać orzechami, zawinąć ściśle w folię spożywczą.
Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.
3.Po wyjęciu zdjąć folię, pociąć na dwucentymetrowe plastry.
Panierować w jajku i bułce tartej, po czym usmażyć na oleju.
4.Odsączone z nadmiernego tłuszczu nadziewać na szpikulce lub długie patyczki (30 cm) na przemian z pomidorkami koktajlowymi lub kawałkami ananasa.
Komentarze