Drożdżowy zawijaniec z rodzynkami i dżemem

0 (0 ocen)

  • 25 min

Idealne na śniadanie, kolację, do szklanki ciepłego mleka. Moja rodzina uwielbia ciasta drożdżowe, więc je bardzo często piekę. Takie proste ciasto za przysłowiowy grosik.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:
    60 dag mąki tortowej
    2 jajka
    4 łyżki cukru
    8 dag masła
    Sól do smaku
    4 dag świeżych drożdży
    2 czubate łyżki cukru trzcinowego
    10 dag rodzynek
    2 łyżki rumu
    4 łyżki dżemu pomarańczowego
    4 łyżki zimnej wody
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Drożdżowy zawijaniec z rodzynkami i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: rodzynki namoczyć w rumie, odstawić na 15 minut, następnie osączyć na sitku, drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody z 1 łyżką cukru, dodać mąkę, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy 1 całe jajko, 1 żółtko, sól do smaku, 4 łyżki zimnej wody, wyrobić całość. Następnie dodać stopione ciepłe masło. Wyrabiać tak długo ciasto aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto podzielić na 4 części, uformować kule, przełożyć do miski posmarowanej masłem. Odstawić by ciasto podwoiło objętość. następnie przenieść na stolnicę, z każdej kuli uformować wałek o długości około 50 cm. Po dwa zlepić ze sobą i zapleść 2 warkocze. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć warkocze obok siebie, połączyć końce. Białko roztrzepać z 1 łyżką mleka. W środek warkoczy włożyć rodzynki, posmarować całość białkiem. Na rodzynki rozsmarować dżem a boki ciasta posypać grubo cukrem trzcinowym. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na około 20 minut by ciasto wyrosło. Piec w temp. 180 stopni około 40 minut na rumiany kolor.

Porady

1. do ciasta można dodać różny dżem 2.ciasto można uformować też w postaci koła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować