Malutkie drożdżowe bułeczki pokryte aksamitną masą serową i udekorowane kolorowymi warzywkami to nie tylko smaczne jedzenie, lecz również piękna dekoracja stołu: adwentowa, świąteczna lub zimowa.
Drożdżowy wieniec adwentowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułeczki drożdżowe
• Do miski wsypać przesianą mąkę, drożdże, cukier, sól i przemieszać składniki.
• Wlać ciepłe mleko, oliwę i wyrobić na sprężyste ciasto. Ja wyrabiam mikserem z końcówką hakiem.
• Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
• Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, zrobić wałek i podzielić na 16 części. Z każdego kawałka uformować małą bułeczkę.
• Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym należy narysować duże koło. Bułeczki układać na obwodzie, jedna obok drugiej.
• Wstawić do ciepłego ale nie gorącego piekarnika, nastawić temp. na 180 st.C i piec przez 30 minut.
2.Krem serowy
• Śmietanę ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać serek i ubić razem na gładką masę.
• Serek przełożyć do rękawa i wycisną ozdobne rozety na każdej bułeczce. Należy poczekać, aż bułeczki wystygną.
• Wieniec udekorować pomidorkami i różyczkami brokuła.
Komentarze