Możecie go przygotować na niedzielne lub świąteczne śniadanie , będzie się wspaniale prezentował na stole a smakował jeszcze lepiej ! Bardzo delikatne , mleczne ciasto , idealnie wilgotne , po prostu pyszne ! Polecam z całego serca !
Drożdżowy wieniec adwentowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku podgrzewamy mleko z wodą i masłem do temperatury 50ºC ( bardzo ciepłe ) . Gdy używamy świeżych drożdży należy odlać trochę ciepłego ( nie gorącego ! ) mleka i rozmieszać drożdże z dodatkiem łyżki cukru i łyżki mąki .
W dużej misce mieszamy 1,5 szklanki mąki z drożdżami ( rozpuszczonymi ), cukrem i solą . Dolewamy gorące mleko i mieszamy ( można mikserem ze specjalną końcówką ). Dodajemy jajko i ponownie mieszamy . Mieszając dodajemy pozostałą mąkę , po pół szklanki na raz , dobrze wyrabiamy ciasto po każdym dodaniu . Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski , przekładamy je na oprószony mąką blat i ugniatamy , aż będzie gładkie i elastyczne ( ok 5 minut ). Wyrobione ciasto odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia .
Gdy ciasto zwiększy swoją objętość , dzielimy je na 3 równe części . Formujemy z nich wałeczki i zaplatamy w długi warkocz , końce łączymy ze sobą , tworząc kształt wieńca i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-35 minut .
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wieniec roztrzepanym białkiem . Pieczemy w temperaturze 200ºC przez ok. 20 minut , aż nabierze złotego koloru .
Komentarze