Drożdżowy wieniec adwentowy

0 (0 ocen)

Możecie go przygotować na niedzielne lub świąteczne śniadanie , będzie się wspaniale prezentował na stole a smakował jeszcze lepiej ! Bardzo delikatne , mleczne ciasto , idealnie wilgotne , po prostu pyszne ! Polecam z całego serca !

Składniki:

  • 235 ml mleka

    120 ml wody

    55g masła

    650g mąki pszennej

    15g świeżych drożdży (lub 7g instant)

    2 łyżki cukru

    1,5 łyżeczki soli

    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Drożdżowy wieniec adwentowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku podgrzewamy mleko z wodą i masłem do temperatury 50ºC ( bardzo ciepłe ) . Gdy używamy świeżych drożdży należy odlać trochę ciepłego ( nie gorącego ! ) mleka i rozmieszać drożdże z dodatkiem łyżki cukru i łyżki mąki .

    W dużej misce mieszamy 1,5 szklanki mąki z drożdżami ( rozpuszczonymi ), cukrem i solą . Dolewamy gorące mleko i mieszamy ( można mikserem ze specjalną końcówką ). Dodajemy jajko i ponownie mieszamy . Mieszając dodajemy pozostałą mąkę , po pół szklanki na raz , dobrze wyrabiamy ciasto po każdym dodaniu . Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski , przekładamy je na oprószony mąką blat i ugniatamy , aż będzie gładkie i elastyczne ( ok 5 minut ). Wyrobione ciasto odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia .

    Gdy ciasto zwiększy swoją objętość , dzielimy je na 3 równe części . Formujemy z nich wałeczki i zaplatamy w długi warkocz , końce łączymy ze sobą , tworząc kształt wieńca i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-35 minut .

    Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wieniec roztrzepanym białkiem . Pieczemy w temperaturze 200ºC przez ok. 20 minut , aż nabierze złotego koloru . 
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować