Drożdżowy wieniec z rodzynkami i wanilią

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Dziś zapraszam na drożdżowy wieniec z rodzynkami i wanilią. Takie wianuszki pięknie wyglądają i możemy udekorować nimi stół.. Oczywiście możemy je również zjeść – my najbardziej lubimy jeszcze ciepłe, aromatyczne, chrupiące po prostu pyszne!

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto drożdżowe:
    ◦300 g mąki pszennej typ 650
    ◦7 g suchych drożdży
    ◦3 łyżki cukru
    ◦1 łyżeczka soli
    ◦210 ml ciepłego mleka
    ◦1 jajko (duże)
    ◦35 g miękkiego masła
    ◦½ łyżeczki mielonego cynamonu
    ◦1 laska wanilii

    Dodatkowo:
    ◦mąka do podsypywania
    ◦tłuszcz do formy
    ◦1 jajko do posmarowania
    ◦rodzynki (2 łyżki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowy wieniec z rodzynkami i wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta drożdżowego:
    W misce mieszamy połowę mąki i drożdże. Dodajemy cukier, cynamon, wanilię (laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i ściągamy/zeskrobujemy nożem nasionka) i sól – mieszamy. Do mąki dodajemy jajko wymieszane z mlekiem. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą. Dodajemy pozostałą mąkę i szybko zagniatamy ciasto przez ok. 5 minut. Na koniec dodajemy miękkie masło i jeszcze kilka minut wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i lekko błyszczące.

    Ciasto przekładamy do miski posmarowanej masłem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 1 – 1 ½ godziny – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

    Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Ciasto dzielimy na 6 równych części, z każdej rolujemy długi wałeczek. Bierzemy trzy wałeczki, ich końce łączymy/zlepiamy razem i zaplatamy warkocz. Warkocz przekładamy na dużą blachę (najlepiej taką z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy z niego wieniec, dobrze łącząc dwa końce warkocza. Do środka wciskamy rodzynki. W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem. Ja do środka wianuszków włożyłam okrągłe ringi żeby po wyrośnięciu i upieczeniu drożdżowy wieniec miał ładny kształt.

    Gotowe wieńce przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Wyrośnięte warkocze smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować