Drożdżowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić rozczyn z 1/3 ilości mąki, 1/2 ilości ciepłego mleka, łyżki cukru, drożdży i soli. Konsystencja powinna być gęstej śmietany. Odstawić aż drożdże zaczną pracować.
Do rozczynu dodać resztę mąki, cukier, mleko, olej rzepakowy, 1 całe jajko i 1 zółtko. Wymieszać łyżką bądź ręką. Konsystencja będzie lekko luźna. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Na wysmarowaną, kwadratową blaszkę najpierw wykładamy 1 warstwę ciasta, potem 1/3 słoiczka konfitury, potem ciasto...itd...kończąc warstwą konfitury. Na wierzch wylać i rozsmarować mieszankę białka z płatkami owsianymi.
Komentarze