Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 3 łyżki mąki, łyżkę cukru i letnie mleko. Dobrze wymieszać aż wszystkie składniki się połączą, przykryć ściereczką i odstawić na ok 10 min. Mąkę wsypać do większej misy, dodać zaczyn z drożdży, roztrzepane na puch jajka z cukrem, cukier waniliowy i rozpuszczoną margarynę. Wyrobić ciasto, składniki muszą dobrze się połączyć. Gotowe ciasto przełożyć do nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Na wyrośnięte ciasto wyłożyć pokrojone owoce.
2.Składniki na kruszonkę rozcierać w dłoniach tak, by powstał proch. Gotową kruszonkę rozprowadzić na owocach. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 190stopni i piec ok 30-40 min do tzw suchego patyczka.
Komentarze