Drożdżowy pieróg nadziany farszem z mięsa mielonego, kurek, cukinii, doprawiony szczyptą pikantnego chilli posypany startym serem to doskonały pomysł na obiad, ciasto drożdżowe dzięki dodatkowi majonezu jest wspaniale puszyste, polecam!
2 godz.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
25 dag mąki pszennej
25 dag mąki krupczatki
3 dag drożdży
1/2 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
2 czubate łyżki majonezu
Farsz:
40 dag mięsa mielonego
1/2 cukinii
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
20 dag świeżych kurek
15 dag sera żółtego
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa do mięsa mielonego do smaku
Drożdżowy pieróg z kurkami, cukinią i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę pszenną wymieszać w misce z mąką krupczatką oraz solą.
Ciepłą wodę połączyć z mlekiem oraz cukrem, dodać drożdże, oprószyć mąką i pozostawić zaczyn do wyrośnięcia, wymieszać z mąką, dodać majonez i wyrobić elastyczne ciasto, będzie się ono trochę kleić i będzie oporne ale tak ma być.
2.Wyrobione ciasto zostawiamy w spokoju do wyrośnięcia w ciepłym miejscu-około 45 minut.
3.Kurki opłukać większe pokroić na mniejsze kawałki, udusić na łyżce masła około 5 minut.
4.Na oleju szklimy posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek, po chwili dodajemy mięso mielone, oprószamy przyprawami, smażymy 6-8 minut, po czym dodajemy cukinię i kurki, dusimy kolejne 3 minuty, odstawiamy do wystygnięcia.
5.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 okrągłych placków, nakładamy na środek farsz, brzegi podnosimy do góry, i zlepiamy na końcach, układamy na blasze wyłożonej pergaminem - w odpowiedniej odległości bo pierogi wyrosną, posypujemy startym serem, pieczemy 20 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku.Podajemy gorące.
Komentarze