Drożdżowy pieróg z kurkami, cukinią i mięsem mielonym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Drożdżowy pieróg nadziany farszem z mięsa mielonego, kurek, cukinii, doprawiony szczyptą pikantnego chilli posypany startym serem to doskonały pomysł na obiad, ciasto drożdżowe dzięki dodatkowi majonezu jest wspaniale puszyste, polecam!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    25 dag mąki pszennej
    25 dag mąki krupczatki
    3 dag drożdży
    1/2 szklanki ciepłej wody
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    1 płaska łyżeczka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    2 czubate łyżki majonezu

    Farsz:
    40 dag mięsa mielonego
    1/2 cukinii
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 papryczka chili
    20 dag świeżych kurek
    15 dag sera żółtego
    3 łyżki oleju
    1 łyżka masła
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    przyprawa do mięsa mielonego do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowy pieróg z kurkami, cukinią i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1rok623 1. Ciasto:
    Mąkę pszenną wymieszać w misce z mąką krupczatką oraz solą.
    Ciepłą wodę połączyć z mlekiem oraz cukrem, dodać drożdże, oprószyć mąką i pozostawić zaczyn do wyrośnięcia, wymieszać z mąką, dodać majonez i wyrobić elastyczne ciasto, będzie się ono trochę kleić i będzie oporne ale tak ma być.
  • image-0eahtoo 2. Wyrobione ciasto zostawiamy w spokoju do wyrośnięcia w ciepłym miejscu-około 45 minut.
  • image-1j4mgbe 3. Kurki opłukać większe pokroić na mniejsze kawałki, udusić na łyżce masła około 5 minut.
  • image-0o5ongi 4. Na oleju szklimy posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek, po chwili dodajemy mięso mielone, oprószamy przyprawami, smażymy 6-8 minut, po czym dodajemy cukinię i kurki, dusimy kolejne 3 minuty, odstawiamy do wystygnięcia.
  • image-12868bc 5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 okrągłych placków, nakładamy na środek farsz, brzegi podnosimy do góry, i zlepiamy na końcach, układamy na blasze wyłożonej pergaminem - w odpowiedniej odległości bo pierogi wyrosną, posypujemy startym serem, pieczemy 20 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku.Podajemy gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować