Drożdżowy ślimaczek z dżemem cytrusowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, wbić jajka, wsypać suche drożdże oraz cukier, wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, następnie dodać ciepłe rozpuszczone masło i ponownie wyrobić gładkie elastyczne ciasto, oprószyć lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Nadzienie:
W rondelku podgrzać lekko dżem z cynamonem i miodem, wymieszać, aby składniki się połączyły.
Wyrośnięte ciasto, wykładamy na stolnicę wysypaną mąką, wałkujemy lub rozpłaszczamy ręką, smarujemy nadzieniem, zostawiając odstęp 2 cm po brzegach, zawijamy jak roladę, kroimy na grubsze 5 cm plastry, układamy je obok siebie w wyłożonej pergaminem tortownicy ja miałam o śr 28 cm.
Zostawiamy na 20 minut, aby znów podrosło i pieczemy około 40-45 minut w temp 170*c.
Podajemy z kubkiem mleka lub kakao.
Słodkich wypieków!
Komentarze