Drożdżowy ślimaczek z dżemem cytrusowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pysznie jak u babci :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    40 dag mąki pszennej
    Szczypta soli
    1 opakowanie suchych drożdży
    4 łyżki cukru
    2 jajka
    1 szklanka ciepłego mleka
    10 dag masła

    Nadzienie:
    5 łyżek cytrusowego dżemu(mango, pomarańcza, cytryna)
    5 łyżek miodu prawdziwego
    ½ łyżeczki cynamonu

Drożdżowy ślimaczek z dżemem cytrusowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, wbić jajka, wsypać suche drożdże oraz cukier, wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, następnie dodać ciepłe rozpuszczone masło i ponownie wyrobić gładkie elastyczne ciasto, oprószyć lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Nadzienie:
    W rondelku podgrzać lekko dżem z cynamonem i miodem, wymieszać, aby składniki się połączyły.

    Wyrośnięte ciasto, wykładamy na stolnicę wysypaną mąką, wałkujemy lub rozpłaszczamy ręką, smarujemy nadzieniem, zostawiając odstęp 2 cm po brzegach, zawijamy jak roladę, kroimy na grubsze 5 cm plastry, układamy je obok siebie w wyłożonej pergaminem tortownicy ja miałam o śr 28 cm.
    Zostawiamy na 20 minut, aby znów podrosło i pieczemy około 40-45 minut w temp 170*c.
    Podajemy z kubkiem mleka lub kakao.
    Słodkich wypieków!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy