Drożdżowy Mikołaj

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto z którego jest zrobiony Mikołaj to coś jakby delikatnie słodka bułka - w każdym razie jest bardzo smaczne i zdecydowanie polecam Wam upieczenie swojego własnego Mikołaja!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4-4,5 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    14 g suszonych drożdży
    1 łyżeczka soli
    1/2 szklanki mleka
    1/4 szklanki wody
    50 g masła
    2 jajka
    2 żółtka
    2 duże rodzynki
    szczypta czerwonego barwnika spożywczego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowy mikołaj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, cukier, drożdże oraz sól. W małym garnku podgrzewamy mleko z wodą i masłem do momentu rozpuszczenia się masła - gdy lekko przestygnie, zawartość garnka wlewamy do miski i mieszamy z suchymi składnikami. Następnie dodajemy 2 całe jajka i wyrabiamy ciasto. Stopniowo dosypując pozostałą mąkę, wyrabiamy ciasto tak aby było gładkie i elastyczne. Ciasto jest dobrze wyrobione gdy samo odchodzi od ręki. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe do wyrośnięcia na około godzinę.
  • 2. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 2 części - jedna musi być trochę większa od drugiej. Z mniejszej części formujemy podłużny trójkąt z zaokrąglonymi rogami i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - to będzie głowa i czapka naszego Mikołaja. Górny wierzchołek trójkąta zaginamy w dół, tak by wyglądał jak czapka. Z drugiej większej części ciasta odrywamy 2 małe kawałki ciasta i formujemy z nich kulki - z jednej robimy pompon czapki, a z drugiej nos Mikołaja. Z ciasta znowu odrywamy niewielki kawałek i formujemy z niego podłużny, lekko spłaszczony wałek i wykańczamy nim czapkę Mikołaja na dole. Z prawie całego pozostałego ciasta formujemy brodę - najlepiej rozwałkować sobie ciasto na półkole, ponacinać je nożem i poskręcać tak, aby przypomniało brodę. Z resztki ciasta formujemy wąsy Mikołaja. W miejscu gdzie powinny być oczy, nacinamy lekko ciasto i w nacięcia wkładamy rodzynki. Możemy również uformować Mikołajowi usta.
  • 3. Żółtka ubijamy - każde w osobnej filiżance. Do jednego z ubitych żółtek dodajemy szczyptę czerwonego barwnika i dokładnie mieszamy. Czerwonym żółtkiem smarujemy czapkę i nos Mikołaja, a drugim żółtkiem brodę, twarz i pompon.
  • 4. Mikołaja wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. i pieczemy przez około 25 minut. Drożdżowy Mikołaj świetnie smakuje zarówno sam, jak i z dodatkiem masła i miodu, lub dżemu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować