Drożdżowy mikołaj

4.5 (153 ocen)

Tak przygotowanego mikołaja można także dodatkowo polukrować, np. białym lukrem brodę i wąsy. Ja jednak nie zdążyłam tego zrobić, bo dzieci domagały się , by zjeść go jak najszybciej:).

Składniki:

  • Składniki:
    • 0,5 kg mąki,
    • 10 dag masła,
    • 2 jajka,
    • 5 dag drożdży,
    • 4 łyżki cukru,
    • Szczypta soli,
    • 1 szklanka mleka,
    Dodatkowo:
    • 1 jajko do smarowania,
    • 2 rodzynki,
    • Szczypta czerwonego barwnika spożywczego
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżowy mikołaj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dodawanie składników do wyrośniętego rozczynu 1.
    Mleko podgrzewamy. Do letniego dodajemy rozkruszone drożdże, 1 łyżkę cukru oraz tyle mąki, by rozczyn miał konsystencję śmietany.
    Gotowy rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
    Do gotowego rozczynu dajemy sól, jajka, pozostałą mąkę oraz pozostały cukier. Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Następnie wlewamy tłuszcz i dalej wyrabiamy około 5 minut.
  • Wyrobione ciasto 2. Gotowe ( odchodzące od ręki), odstawiamy w ciepłe miejsce. Ma ono podwoić swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto 3. Wyrośnięte ciasto
  • Podzielone ciasto 4. Gdy ciasto jest już gotowe wykładamy je na stolnicę. Wyłożone dzielimy na dwie części. Jedna powinna być nieco większa.
  • Rozwałkowana pierwsza połowa ciasta 5. Większą część ciasta wałkujemy, formując kształt podobny do gruszki. Będzie ona stanowić czapkę oraz głowę i brodę mikołaja. Ciasto układamy na przygotowanej blaszce.
  • uformowana broda 6. Z drugiej części formujemy nos, pompon, wąsy oraz brodę.
  • uformowane wąsy 7. uformowane wąsy
  • Nacinanie brody 8. Dolną część rozwałkowanej gruszki nacinamy nożyczkami, tak by powstała spodnia część brody.
  • mikołaj przed smarowaniem 9. Na jej wierzch wykładamy oddzielnie rozwałkowaną i ponacinaną brodę.
    Zarówno, pompon, nos jak i brodę przed przyłożeniem smarujemy jajkiem, by ciasta dobrze się połączyły.
    Z rodzynek wykonujemy oczy.
  • przed pieczeniem 10. Tak uformowanego mikołaja smarujemy roztrzepanym jajkiem. Do jego części dokładamy barwnik. Zabarwionym jajkiem smarujemy czapkę oraz nos.
    Gotowego mikołaja wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30-35 minut w 180˚C.

Porady

Drożdżowy mikołaj może stanowić także świąteczną dekorację stołu. Pysznie smakuje z mlekiem:).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować