Drożdżowy baranek wielkanocny

0 (0 ocen)

Lubię takie jadalne ozdoby świątecznego stołu. Razem z córeczką miałyśmy fajną zabawę przy lepieniu baranków.

Składniki:

  • Na 3 baranki:
    Ciasto drożdżowe:
    500g mąki pszennej
    op. drożdży instant
    4 łyżki cukru
    łyżka cukru waniliowego
    szczypta soli
    2 jajka
    szkl ciepłego mleka
    60g masła

    Kruszonka:
    25g masła
    5 łyżek mąki
    5 łyżek cukru

    3 rodzynki na oczy
    jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowy baranek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, drożdże, cukier i sól wymieszać w misie miksera. Dodać jajka i rozpuszczone z ciepłym mlekiem masło. Hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego mieszać ok 10 minut aż ciasto przestanie się kleić. Można też wyrobić ciasto rękami. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze raz wyrobić, w razie potrzeby podsypać mąką. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Odrywać z ciasta niewielkie kawałeczki wielkości orzecha włoskiego i lepić kuleczki. Układać jedną obok drugiej tak aby uformować tułów baranka. Z większych kawałków uformować głowę, ogon i uszy. Ulepić 3 takie baranki, posmarować rozbełtanym jajkiem.
  • 2. Kruszonka: Wszystkie składniki rozetrzeć w palcach. Kruszonka posypać tułów baranków. Piec ok 20 minut w 180 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić. Z rodzynków zrobić barankom oczy.

Porady

Baranki można polać białym lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Baranek Wielkanocny

To może cię zainteresować