Drożdżówki z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć w miseczce, dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, dobrze rozetrzeć. Dodać 100 ml letniego mleka i dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić na ok 10-15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę składników połączyć w dużej misce i dodać zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto (gdy będzie zbyt rzadkie, dodać troszkę mąki) Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem na ok 1 godziny do wyrośnięcia.
2.Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i podzielić na równe części (u mnie 10) Najlepiej zrobić to formując wałek i pociąć na 10-12 jednakowych części (jak wielkie kopytka) Każdą cześć ciasta uformować w placek lub rozwałkować i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Ponownie odstawić na kilka minut, po czym dnem szklanki wyciskać na środku każdego placka wgłębienie. (dno szklanki lepiej zanurzyć w mące przed zrobieniem wgłębienia, wtedy nie klei się do ciasta)
3.Przed pieczeniem każdą drożdżówkę po brzegach posmarować roztrzepanym jajkiem a na środku ułożyć truskawki pokrojone na dowolny kształt (u mnie plastry) Drożdżówki posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec na złoty kolor ok 20-30 min (zależy od piekarnika) Po upieczeniu studzić na kratce.
Komentarze