Drożdżówki z rabarbarem, kruszonką i płatkami róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy w miseczce z cukrem i solą, posypujemy odrobiną mąki i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w środku wgłębienie, wbijamy jajko, rozczyn i masło. Powoli dolewając mleko wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia przez godzinę w ciepłym miejscu.
Rabarbar myjemy, odcinamy końce i kroimy w kostkę. Mieszamy z płatkami dzikiej róży, zasypujemy cukrem i odstawiamy.
Z masła, mąki i cukru robimy grudkowatą kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwanaście części (w razie potrzeby podsypujemy mąką) i robimy placuszki z zagłębieniem w środku. Drożdżówki układamy na papierze do pieczenia (po sześć na blaszkę), Każdą smarujemy rozkłóconym jajkiem, wypełniamy farszem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez piętnaście minut.
Komentarze