Drożdżówki z rabarbarem, kruszonką i płatkami róży

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 5 min

Uwielbiamy domowe pieczywo, te drożdżówki są wyjątkowo smaczne.

  • 2 godz. 5 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto (12 drożdżówek):

    500 g pszennej mąki
    50 g drożdży
    1 szklanka mleka
    50 g miękkiego masła
    1 łyżka cukru pudru
    szczypta soli
    1 jajko

    Farsz:

    200 g rabarbaru
    3 garście płatków róży
    2 łyżki cukru

    Kruszonka:

    200 g mąki
    100 g cukru
    100 g miękkiego masła

    + jedno jajko, papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Drożdżówka Desery

Drożdżówki z rabarbarem, kruszonką i płatkami róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy w miseczce z cukrem i solą, posypujemy odrobiną mąki i pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w środku wgłębienie, wbijamy jajko, rozczyn i masło. Powoli dolewając mleko wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
    Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia przez godzinę w ciepłym miejscu.

    Rabarbar myjemy, odcinamy końce i kroimy w kostkę. Mieszamy z płatkami dzikiej róży, zasypujemy cukrem i odstawiamy.

    Z masła, mąki i cukru robimy grudkowatą kruszonkę.

    Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwanaście części (w razie potrzeby podsypujemy mąką) i robimy placuszki z zagłębieniem w środku. Drożdżówki układamy na papierze do pieczenia (po sześć na blaszkę), Każdą smarujemy rozkłóconym jajkiem, wypełniamy farszem i posypujemy kruszonką.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez piętnaście minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować