Trwa sezon na rabarbar,więc trzeba korzystać.Polecam pyszne drożdżówki z kruszonką.Możemy je również zabrać do koszyka na piknik.Z przepisu wyszło mi 12 drożdżówek o średnicy 11 cm.
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką - przepis na 12 sztuk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.
2.Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru,1 łyżką mąki i połową ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
3.Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,utarte z cukrem jajka,stopione masło i zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając pozostałe ciepłe mleko.
4.Z ciasta formujemy kulę,przekładamy do miski,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłym miejscu.
5.Rabarbar oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy na małe kawałki.
6.Składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki.
7.Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną,za pomocą szklanki wycinamy 2 krążki,jeden krążek zostawiamy cały,a z drugiego mniejszą szklaną wykrawamy obręcz,którą układamy na krążku.Pozostałe ciasto wałkujemy i tak formujemy drożdżówki.
Do środka nakładamy rabarbar i posypujemy kruszonką.
8.Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
9.Następnie drożdżówki pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze