Drożdżówki z serkiem wiejskim, czerwoną porzeczką i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Drożdże rozpuścić w połowie ilości ciepłego mleka wraz ze szczyptą cukru oraz 2-3 łyżkami mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do ruszenia drożdży.
Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, jajko, rozczyn oraz mleko. Wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta, pod koniec dodając miękkie masło. Wyrobione ciasto umieścić w misce oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny do podwojenia, a nawet potrojenia objętości.
2.Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 6 równych części (każda po ok. 80-90 g). Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając między bułkami spore odległości (urosną!). Odstawić do napuszenia na 60 minut.
3.Masa z serka wiejskiego: Serek wiejski rozgnieść widelcem, dodać do niego resztę składników i dobrze wymieszać.
4.Kruszonka: Wszystkie składniki wyrobić palcami do uzyskania sypkiej kruszonki. Przechowywać w lodówce.
5.Piekarnik rozgrzać do 200 st.C
Gdy bułeczki wyrosną, dnem okrągłej szklanki zrobić w każdej wgłębienie, dociskając szklankę prawie do samej blaszki. Powstałe wgłębienie napełnić masą z serka wiejskiego. Na serek wysypać czerwoną porzeczkę. Wierzch drożdżówek posypać kruszonką, a boki wysmarować białkiem, które pozostało z masy serowej.
6.Drożdżówki piec w 200 st.C przez około 20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze