DROŻDŻÓWKI Z SEREM NA POWITANIE WIOSNY

0 (0 ocen)

  • 60 min

Proste, smaczne połączenie, biały wiejski twaróg i ciasto drożdżowe....

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ok. 16-20 sztuk:


    70 dag mąki pszennej
    300 ml mleka
    6 dag drożdży
    6,5 dag roztopionego masła
    12 dag cukru
    2 jaja
    szczypta soli


    Nadzienie:


    50 dag sera białego
    2 żółtka
    4 łyżeczki cukru waniliowego
    4-6 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżówki z serem na powitanie wiosny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut, aby drożdże ruszyły. Jajka ubijamy z resztą cukru. Masło rozpuszczamy i odstawiamy, aby przestygło.

    2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, masło, drożdże z mlekiem i jaja z cukrem. Wyrabiamy ciasto, jeśli za bardzo się klei do rąk podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto pozostawiamy z szczelnie zamkniętej misce aby podwoiło swoją objętość.

    3. Ser mieszamy z cukrem, wanilią i żółtkami. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na duży prostokąt, smarujemy masą serową i zwijamy od dłuższego boku, jak roladę. Powstały wałek kroimy na 2-3 cm plastry i układamy drożdżówki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Zostawiamy na kolejne pół godziny do wyrośnięcia.

    4. Wyrośnięte drożdżówki przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozbełtanym jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok 25-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować