Drożdżówki z nutellą inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić do "ruszenia".
Mąkę przesiać z solą, cukrami, wbić 2 żółtka (białka odstawić sobie do posmarowania), dodać masło, rozczyn, zagnieść jednolite ciasto, odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut lub do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto zagnieść i podzielić na 4 równe części.
2.Pierwszą z nich wywałkować na grubość około 3 mm, na wywałkowane ciasto położyć dno tortownicy o średnicy 26 cm i nożem zrobić obrys koła.
Jeśli macie nutellę "prosto z lodówki", włóżcie słoiczek do rondelka z ciepłą, ale nie gorącą wodą.
Koło w środku wysmarować cienko nutellą.
Optymalnie ciasto przełożyć sobie na papier do pieczenia, z którym razem przeniesiemy go na blachę (odklejanie ciasta na etapie końcowym, może spowodować zniekształcenie wypieku).
3.Drugi kawałek wywałkować tak samo, zrobić obrys tortownicy, płatem przykryć posmarowany pierwszy okrąg, jego wierzch wysmarować nutellą.
Wywałkować trzeci kawałek ciasta, przykryć nim drugi posmarowany okrąg, posmarować go, przykryć wywałkowanym 4 płatem ciasta. Już nie smarować kremem czekoladowym.
5.Na wierzchu(na ostatnim płacie) na środku lekko odcisnąć zarys standardowej szklanki.
6.Nasze połączone okręgi (pomijając środek) naciąć najpierw na 4 części, potem na 8, a na końcu na 16 części, ostatecznie całość ma wyglądać tak:
7.Następnie wywijamy spiralnie po dwa wycinki okręgu, by tworzyły taki kształt, lekko zlepiamy je ze sobą.
8.Postępujemy tak z każdą parą wycinków, czyli ma być 8 połączonych par.
Całość smarujemy rozkłóconymi białkami.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego doi 180 stopni i pieczemy na złoto przez około 20 - 25 minut.
Porady
Zamiast nutelli możemy użyć masy makowej lub gęstej marmolady.
Z pozostałych okrawków możemy zrobić dwie średniej wielkości drożdżówki.
Komentarze