Drożdżówki z nadzieniem z czarnej porzeczki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Małe drożdżóweczki wycinane szklanką. Piękne, fioletowe nadzienie serowo- porzeczkowe. Bez dodatku jajka. Miękkie, wilgotne, przepyszne!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    30 g świeżych drożdży
    1/3 szklanki cukru
    1 szklanka kefiru
    100 ml oleju
    3 szklanki mąki pszennej
    1/4 łyżeczki soli

    nadzienie:
    250 g sera białego w kostce
    1/2 szklanki cukru
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówki z nadzieniem z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać kefir i olej, wymieszać. Wsypać sól i mąkę, krótko wyrobić jednolite ciasto, Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • 2. nadzienie:
    Czarne porzeczki zmiksować blenderem.
    Do miski wyłożyć ser, cukier i mąkę ziemniaczaną i rozdrobnione porzeczki, krótko zmiksować.
  • 3. wykonanie:
    Ciasto drożdżowe rozwałkować na grubość ok. 1 cm, szklanką wykrawać kółka. Dnem mniejszej szklanki - literatki wciskać dołki w każdym kółku. Nakładać nadzienie.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 12-14 minut, do czasu zrumienienia brzegów drożdżówek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Drożdże Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować