Drożdżówki z masą serowo-budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku.
Masło roztopić i dodać do mleka z drożdżami.
W misce wymieszać mąkę (około 300g) z solą, cukrem, wlać rozczyn. Zagnieść elastyczne ciasto, dodając stopniowo resztę mąki. Przykryć i odstawić na 2 godziny.
2.Gotujemy budyń. Studzimy.
Ser miksujemy razem z cukrem i żółtkiem. Dodajemy po łyżce przestudzony budyń.
Ewentualnie dosładzamy do smaku.
3.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części.
Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt i ostrym nożem dzielimy wzdłuż na 4 paski.
Każdy nacinamy nożem z jednej strony, tworząc paseczki.
Na środku układamy nadzienie i nakładamy na nie najpierw część nienaciętą a następnie tą z paseczkami.
Odstawiamy na 30 minut, by bułki się napuszyły.
Możemy posmarować je rozkłóconym żółtkiem przed włożeniem do piekarnika.
Komentarze