Drożdżowki z jabłkami

0 (0 ocen)

Smaczne drożdżówki z musem jabłkowym, są mięciutkie, do odrywania rękoma.

Składniki:

  • Ciasto na drożdżówki:
    2 szklanki mąki pszennej
    70g masła stopionego
    0,5 szklanki mleka
    15g drożdży
    3 łyżki cukru
    2 żółtka

    0,5l słoik musu jabłkowego
    1 większe jabłko

    Polewa:
    6 kopiatych łyżeczek cukru pudru
    2 łyżeczki gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zaczyn 1. Sporządzić zaczyn drożdżowy: w misce rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, wymieszać z połową ciepłego mleka i łyżką mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut.
  • dodac pozostałe składniki 2. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki: mąkę pszenną, masło, resztę mleka i cukru i żółtka, wyrobić.
  • wyrastanie ciasta 3. Ciasto odłożyć do ponownego wyrośnięcia.
  • ciasto z musem 4. Ciasto rozwałkować na prostokąt, na wierzch nałożyć mus jabłkowy oraz starte na tarce o dużych oczkach jabłko.
  • ciasto 5. Płat ciasta przeciąć wzdłuż na pół.
  • krojenie rolady 6. Płaty ciasta zwinąć jak roladę i kroić na kawałki.
  • roladki 7. Kawałki ciasta układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jeden obok drugiego, a wierzchy posmarować białkiem. Piec ok 30-40 min w temp 180 st C.
  • polewa 8. Sporządzić polewę: składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
  • drozdzówki 9. Przestudzone drożdżówki polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mus jabłkowy Drożdże Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować