Drożdżowki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sporządzić zaczyn drożdżowy: w misce rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, wymieszać z połową ciepłego mleka i łyżką mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut.
2.Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki: mąkę pszenną, masło, resztę mleka i cukru i żółtka, wyrobić.
3.Ciasto odłożyć do ponownego wyrośnięcia.
4.Ciasto rozwałkować na prostokąt, na wierzch nałożyć mus jabłkowy oraz starte na tarce o dużych oczkach jabłko.
5.Płat ciasta przeciąć wzdłuż na pół.
6.Płaty ciasta zwinąć jak roladę i kroić na kawałki.
7.Kawałki ciasta układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jeden obok drugiego, a wierzchy posmarować białkiem. Piec ok 30-40 min w temp 180 st C.
8.Sporządzić polewę: składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
Komentarze