Drożdżówki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Jabłka,gruszkę obrać,usunąć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę.Morele pokroić w zapałkę.Do garnka wlać 2 łyżki wody,dodać owoce,sok z cytryny i chwilę gotować.Wsypać cukier i gotować na wolnym ogniu około 10 min.Przestudzić,przelać przez sito celem osączenia nadmiaru soku.
2.
Wszystkie składniki kruszonki przełożyć do miski i delikatnie wyrobić rękoma.Całość rozkruszyć.
3.
Mleko,masło,cukier,cukier waniliowy oraz sól włożyć do garnka,podgrzewać na wolnym ogniu do czasu rozpuszczenia się masła.Wylać na miskę i przestudzić do pokojowej temperatury.
Drożdże pokruszyć,wlać 4 łyżki ciepłego wywaru mlecznego i pozostawić do wyrośnięcia,żółtka roztrzepać.Do przestudzonego mleka wsypywać porcjami mąkę i wyrabiać łopatką.Wlać żółtka,drożdże i wymieszać dosypując mąkę.
Stolnicę wysypać mąką,wyłożyć ciasto i wyrabiać rękoma do czasu aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk.
4.Porcjami rozwałkowywać na grubość około 5 mm.pociąć nożem na 2,5 cm.paski.Rękoma formować z pasków wałeczki i zwijać je luźno w ślimaczka.Na wierzchu każdej zwiniętej drożdżówki włożyć porcję farszu jabłkowego i posypać kruszonką.
5. Blaszkę wysmarować tłuszczem,ułożyć drożdżówki.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 20 min. przestudzić.
6.Z cukru pudru sporządzić lukier i posmarować zimne drożdżówki.
Komentarze