Drożdżówki z karmelizowanymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na 2 minuty, wlać jogurt i olej, wymieszać łyżką. Dodać mąkę, wyrobić jednolite ciasto, podzielić na 8 równych części. Z każdej części uformować kulkę, w środek mocno wcisnąć małą szklaneczkę robiąc głęboki dołek. Odstawić do wyrośnięcia.
2.nadzienie:
Śliwki umyć, przełamać na pół, wyjąć pestki, przełożyć na patelnię. Wlać 2 łyżki wody, dusić pod przykryciem (nie mieszając!) ok. 3 minut. Posypać po wierzchu cukrem, smażyć jeszcze ok. 1-2 minut do odparowania soku. Ostudzić.
Schłodzone śliwki wyłożyć na przygotowane ciasto (ewentualnie można pogłębić dołek). Wstawić do nagrzanego do 190C piekarnika, piec ok. 18 minut.
Komentarze