Robiąc drożdżówki z budyniem nie mogłam zdecydować się na ich jedną wersję. Jednego byłam pewna, że będą one z różowym budyniem o smaku wiśniowym. Tak powstały moje kolorowe drożdżówki. Pyszne.
1 godz. 10 min
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mleka
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka suchych drożdży (ja dałam 20 g świeżych)
3 jajka
4 i 1/2 szklanki mąki
ugotowany i ostudzony budyń wiśniowy
słoik wiśni z syropu lub kompotu
mak, siemię lniane
Drożdżówki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do ciepłego (nie gorącego) mleka wsypać drożdże, wymieszać. Dodać cukier, sól, jajka i mąkę, wyrobić. Dodać rozpuszczone masło, jeszcze raz wyrobić. Odstawić na ok. 1/2 godziny do wyrośnięcia. Wyłożyć na deskę, krótko zagnieść, podzielić na nieduże porcje, utworzyć kule, rozpłaszczyć, tworząc pośrodku dołek. Na środek drożdżówki kłaść ostudzony budyń. Ciasto posmarować wodą lub roztrzepanym jajkiem, posypać makiem lub siemieniem lnianym. Ułożyć na blasze i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piec ok.18-20 minut w 180°C.
Komentarze