Drożdżówki z białym serem i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Odstawić na 15minut.
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, cukier waniliowy, wymieszać. Dodać żółtka, masło i wyrośnięty zaczyn, połączyć i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, ułożyć w misce, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Biały ser rozgnieść widelcem z cukrem waniliowym i jajkiem.
3.Ciasto rozwałkować na kształt dużego prostokąta.
Rozsmarować nadzienie na cieście, zostawiając brzegi bez nadzienia. Posypać jagodami (mrożone rozmrozić i odsączyć).
4.Złożyć na pół najpierw jedną stronę, następnie drugą, tak, by powstał rulon. Pokroić na 10-12 kawałków.
5.Każdy kawałek skręcić w połowie jedną stronę ciągnąc ku górze jedną ku dołowi. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut.
Komentarze