Drożdżówki z czereśniami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do ciepłego mleka rozkruszyć drożdże i zostawić na 5 minut aż podrosną (tak powstaje zaczyn).
Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól - dodać zaczyn, jajko i stopione masło.
Zagnieść ręcznie lub przy użyciu miksera gładkie i elastyczne ciasto.
Uformować kulkę, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na godzinę.
Po tym czasie odgazować ciasto (uderzyć pięścią w nie), zagnieść, odrywać małe kawałki, z których formować kulki.
Kulki kłaść na blasze z papierem do pieczenia i lekko je spłaszczać - odstawić na 10 minut.
Dnem szklanki mniejszym niż nasze drożdżówki dociskać ciasto by powstało miejsce na owoce - i właśnie w te wnęki wrzucamy czereśnie (bez pestek!).
Zagnieść składniki na kruszonkę, posypać nią każdą drożdżówkę.
Piec przez 20 minut w temp. 200 st.C.
Ostudzone można polukrować.
Komentarze