Drożdżówka z truskawkami i kruszonką

5 (144 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto drożdżowe wspaniale pachnące truskawkami:)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 3 szklanki
    - mleko ciepłe: 1 szklanka
    - cukier: 0.5 szklanki
    - cukier waniliowy: 32 gramy
    - jajka: 2 sztuki
    - żółtko jajka: 1 sztuka
    - białko do posmarowania: 1 sztuka
    - masło: 100 gramów
    - drożdże swieże: 42 gramy

    - truskawki: 300 gramów
    - mąka pszenna: 0.5 szklanki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - masło: 60 gramów
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 6 łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia na kilka minut. Jajka, żółtko i pozostały cukier oraz cukier waniliowy dobrze wymieszać tak aby cukier się rozpuścił.
  • 2. Do miski wsypać 3 szklanki mąki, dodać szczyptę soli, ubite jajka i wyrośnięty zaczyn. Wymieszać mikserem lub ręcznie (mieszałam ręcznie) do połączenia składników. Stopniowo dodawać rozpuszczone, ale chłodne masło. Wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40-50 minut.
  • 3. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je białkiem, ponakłuwać widelcem. Ułożyć owoce i posypać kruszonką (składniki na połączyć i zagnieść na sypką kruszonkę). Zostawić ciasto do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 40-50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować