Drożdżówka z rodzynkami

4.5 (191 ocen)

  • 3 godz. 10 min

Zawsze się udaje. Zamiast rodzynek można dodać owoce, np. truskawki, śliwki, rabarbar itd.

  • 3 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    100g świeżych drożdży
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    4 jajka
    1 szklanka oleju
    3/4 szklanki mleka
    4 szklanki mąki
    szczypta soli
    rodzynki

    Kruszonka:
    1 szklanka mąki
    1/2 szklanki cukru
    1/2 kostki zimnego masła
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Drożdżówka z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówka z rodzynkami 1. Składniki umieszczać w misie w następującej kolejności - nie mieszać.
    Rozkruszone drożdże, cukier i cukier waniliowy, rozkłucone jajka, olej, mleko, przesiana mąka i szczypta soli. Przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce.Po tym czasie wyrobić na gładką masę (ja korzystam z robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta). Wylać na natłuszczoną blachę.Posypać namoczonymi rodzynkami. Posypać kruszonką (składniki na kruszonkę można posiekać nożem). Piec 60min (lub dłużej do suchego patyczka) w temp.180st.

Porady

Drożdże, mleko i jajka powinny mieć temp. pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować