Drożdżówka z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do podgrzanego mleka dodajemy 2 łyżki cukru , 2 łyżki mąki oraz drożdże . Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia . Pozostałą mąkę przesiewamy do miski , dodajemy resztę cukru , jajka , sól , mleko i rozpuszczoną lekko przestudzoną margarynę oraz wyrośnięty rozczyn .Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.40 minut . Blaszkę smarujemy margaryną. Wykładamy wyrośnięte ciasto które dokładnie rozkładamy na blaszce .
2.Ser rozdrabniamy , wkładamy do miski i dodajemy jajka , cukier,budyń oraz cukier waniliowy .Wszystko miksujemy mikserem do czasu aż masa będzie puszysta . Masę należy próbować aby była odpowiednio słodka .
Delikatnie rozprowadzamy łyżką masę na ciasto . Posypujemy delikatnie cynamonem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni . Pieczemy 45 minut .
Porady
Do masy serowej można dodać kilka kropel aromatu waniliowego lub kilka łyżek wiórek kokosowych.
Jeżeli ktoś nie lubi , może nie posypywać drożdżówki cynamonem .
Komentarze