Drożdżówka z mąką graham

5 (1 ocen)

Nie ma to jak domowa drożdżówka

Składniki:

  • Składniki
    zaczyn:
    5 dkg drożdży
    3/4 szklanki mleka
    2 łyżeczki cukru
    ciasto:
    60 dkg mąki, pół na pół zwykła i graham
    4 jaja
    10 dkg masła
    1/2 szkl cukru trzcinowego
    kruszonka:
    7 dkg margaryny
    5 dkg mąki
    5 dkg cukru trzcinowego
    10 dkg zmielonych orzechów włoskich
    dodatkowo:
    ok. 1/2 kg czereśni
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżówka z mąką graham - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować zaczyn: drożdże rozmieszać z cukrem i ciepłym mlekiem i odstawić do wyrośnięcia.
    Po około 15-20 minutach rozczyn wlać do mąki, wbić jaja, wsypać cukier i wlać rozpuszczone masło i wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi swoją objętość przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać wypestkowanymi czereśniami i kruszonką przygotowaną z margaryny, cukru, mąki i orzechów.
    Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Mąka Mąka pełnoziarnista Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować