Drożdzówka z kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy zaczyn. Do większej miski wlewamy ciepłe mleko, łyżeczkę cukru i drożdże - dokładnie mieszamy. Na wierzch sypiemy łyżkę mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po jakimś czasie drożdże wypełnią miskę.
2.W drugiej misce umieszczamy mąkę, jajko, cukier, 2 łyżki masła, cukier waniliowy, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Ręką lub mikserem wyrabiamy elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
3.W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Mąkę, masło i cukier umieszczamy w misce i ugniatamy ręka aż powstaną grudki i okruszki.
4.Wyrośnięte ciasto chwilkę wyrabiamy i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ja użyłam blachy do piekarnika z podwyższonymi brzegami. Rozkładamy równo, posypujemy kruszonką i pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy wzdłuż na dwie polowy.
5.Przygotowujemy krem. Jajka ubijamy mikserem na puszysta masę, dodajemy mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Na koniec dodajemy mleko - mieszamy i przelewamy masę do rondelka. Dodajemy masło i zagotowujemy, mieszamy aż do zgęstnienia. Uważamy by masa nie przywarła do dna i nie przypaliła się. Krem chłodzimy.
6.Krem wykładamy na dolną połowę ciasta i przykrywamy górną, z kruszonką. W tym momencie ciasto jest gotowe do jedzenia. :)
Komentarze