Drożdżówka z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiewamy mąkę, robimy dołek, wlewamy letnie mleko z wodą, dodajemy cukier i drożdże, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie dodajemy jajko, sól i roztopione masło. Wyrabiamy miękkie w miarę elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki lub mleka. Zostawiamy pod przykryciem na ok. 1h.
2.Ciasto dzielimy na 4 części. Przygotowujemy formę do tarty. Każdą z części rozwałkowujemy na okrąg. Do formy wkładamy jedną część, smarujemy dżemem (ale nie po same brzegi!), przykrywamy kolejnym ciastem, znów smarujemy dżemem, przykrywamy ciastem i ostatni raz smarujemy dżemem. Układamy ostatni okrąg, brzegi ze sobą dokładnie łączymy.
3.Następnie nasz ,,tort" kroimy na 16 kawałków, ale nie przekrawamy do samego środka (ok 2 cm od środka kończymy krojenie). Powstaje 16 kawałeczków. Każdy z nich skręcamy dwa razy. Jeżeli 1 kawałeczek ,,tortu" wykręciliśmy w prawą stronę, to kolejny przekręcamy w lewą stronę. Takie dwa kawałki zlepiamy brzegami. Postępujemy tak ze wszystkimi kawałkami. Powstaje coś w stylu kwiatuszka z gwiazdką na środku.
4.Drożdżówkę smarujemy rozmąconym jajkiem. Zostawiamy na ok 15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180*C i naszą drożdżówkę pieczemy przez ok 30 minut. SMACZNEGO :)
Komentarze