Drożdżówka z czereśniami

4.5 (145 ocen)

Moje córeczki i mąż przepadają za ciastem drożdżowym z owocami, dlatego po upieczeniu w mig zmyka z talerzyka ;)

Składniki:

  • ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mleka
    2/3 szklanki cukru
    150 g masła
    60 dag drożdży
    4 żółtka
    op.cukru waniliowego (16g)

    kruszonka: szklanka mąki
    3/4 szklanki masła
    pół szklanki cukru

    60 dag czereśni
    masło i bułka tarta do formy
    cukier puder do posypania


Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówka z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłego mleka. Przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu, aby wyrosło.
  • 2. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i solą. Wyrośnięty rozczyn wlać do mąki. Dodać żółtka i resztę ciepłego mleka.
  • 3. Ciasto dokładnie wyrobić. Dodać stopione, wystudzone masło. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie odstawać od ręki. Zostawić do wyrośnięcia.
  • 4. Kruszonka: Mąkę zagnieść z cukrem i masłem.Chłodzić godzinę w lodówce.
  • czereśnie posyp kruszonką 5. Wyrośnięte ciasto równomiernie rozłożyć na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blaszce( 25/40 cm). Na cieście ułożyć umyte i wydrylowane z pestek czereśnie.Wierzch posypać kruszonką.
  • ciasto drożdżowe z czereśniami 6. Ciasto piec ok.45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

* czereśnie można zastąpić innymi owocami sezonowymi lub mrożonymi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować