Drożdżówka z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto drożdżowe: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłego mleka. Przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu, aby wyrosło.
2.Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i solą. Wyrośnięty rozczyn wlać do mąki. Dodać żółtka i resztę ciepłego mleka.
3.Ciasto dokładnie wyrobić. Dodać stopione, wystudzone masło. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie odstawać od ręki. Zostawić do wyrośnięcia.
4.Kruszonka: Mąkę zagnieść z cukrem i masłem.Chłodzić godzinę w lodówce.
5.Wyrośnięte ciasto równomiernie rozłożyć na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blaszce( 25/40 cm). Na cieście ułożyć umyte i wydrylowane z pestek czereśnie.Wierzch posypać kruszonką.
6.Ciasto piec ok.45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Porady
* czereśnie można zastąpić innymi owocami sezonowymi lub mrożonymi
Komentarze