Drożdżowiec rodzinny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Jaja ubijać z cukrem przez 15 minut. W 0,5 szklanki lekko podgrzanego mleka rozpuścić drożdże. Wlać drożdże do ubitych jajek i dalej miksować. Dodać resztę lekko podgrzanego mleka i roztopioną, ostudzoną margarynę i olej. Całość wymieszać. Przykryć ściereczką i zostawić na min 6 godzin (ja zostawiłam na całą noc). Po tym czasie dodać mąkę i wymieszać aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Wylać ciasto na blachę o wymiarach 35x25cm.Posmarować dżemem Wierzch posypać kruszonką. Piec ok. 50 minut w temperaturze 170°C z termoobiegiem.
Kruszonka
Wszystkie składniki połączyć. Powstanie zwarta kulka, z której należy urywać kawałki ciasta i kłaść je na wierzch ciasta drożdżowego.
Komentarze