Drożdżowiec ze śliwkami

5 (141 ocen)

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 6 osób

Smaczne, aromatyczne, puszyste ciasto z sezonowymi owocami.

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    720 g mąki pszennej, typ 550
    250 g stopionego masła
    4 jajka
    50 g świeżych drożdży
    230 g cukru
    250 ml mleka 3,2 %
    cukier wanilinowy
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    szczypta soli

    Ponadto:
    śliwki świeże
    cukier, cynamon
    1 jajko
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżowiec ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozczyn drożdżowy 1. Wykonanie ciasta drożdżowego:
    Najpierw robimy rozczyn. Podgrzewamy lekko mleko, wsypujemy 3 łyżki mąki, dodajemy rozkruszone drożdże i 1 łyżkę cukru.
    Wszystko razem mieszamy na gładką masę. Odstawiamy, pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • wypestkowane śliwki 2. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki.
  • śliwki z cukrem, cynamonem 3. Zasypujemy cukrem i cynamonem.
  • składniki na ciasto drożdżowe 4. Do większej miski wsypujemy składniki sypkie. Wlewamy rozczyn. Masło roztapiamy, studzimy.
  • ubite jaja z cukrem 5. Całe jajka ubijamy na gęstą masę z pozostałym cukrem.
  • ciasto drożdżowe, przed wyrobieniem 6. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe łączymy ze sobą.
  • wyrabianie ciasta drożdżowego 7. Wyrabiamy ręką, do momentu, aż ciasto odejdzie od dłoni.
  • wyrobione ciasto drożdżowe 8. Ciasto powinno być gładkie, miękkie.
    Przykrywamy wówczas ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • ciasto drożdżowe w blaszce 9. Ciasto wykładamy na dużą blachę, wyłożoną pergaminem.
  • smarowanie ciasta jajkiem 10. Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem
  • ciasto drożdżowe ze śliwkami, przed pieczeniem 11. Następnie wykładamy śliwki z cukrem i cynamonem wymieszane- na ciasto, skórką do dołu.
  • upieczone ciasto drożdżowe ze śliwkami 12. Pieczemy w temp. 160 stopni C przez ok. 45 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone.
    Wyjmujemy z pieca. Lekko studzimy, ściągamy pergamin.
  • ciasto drożdżowe ze śliwkami 13. Ciasto kroimy na porcje.
  • ciasto drożdżowe ze śliwkami 14. Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Rozczyn i ciasto dobrze rośnie w ciepłych warunkach, w kuchni, przy piecu. Nie podaję dokładnej ilości cukru i cynamonu do śliwek. Wszystko zależy od ich kwasowości, dojrzałości. Nie powinny być zbyt dojrzałe, miękkie. Ciasto drożdżowe wyrabiamy ręką w ten sposób, że zaciskamy pięść i wciskamy powietrze w ciasto. Do momentu, aż ciasto nie będzie się przyklejało do dłoni. Duża blacha, to 36x24 cm. Ciasto jest bardzo wysokie, mocno wyrasta podczas pieczenia. Po upieczeniu jest puszyste, smaczne, aromatyczne. Długo zachowuje świeżość. Ciasto jest pysznym słodkim poczęstunkiem na podwieczorek dla dzieci, np do kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Kakao Śliwki Herbata Herbata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować